Toiminnot

Loma loppuu Riiassa ja arki alkaa taas

Loma loppuu ja arki koettaa taas

Viimeistä edellisenä päivänä emme tehneet juuri mitään muuta kuin makailimme hotellihuoneessa ja luimme - lepäsimme, koska jo huomisesta lähtien kaikki taas käynnistyy. Loma on tehnyt tehtävänsä, on levännyt olo ja voi lähteä kohti uusia haasteita.

Olen jo vaihtanut Simon Baron-Cohenin kirjan Jay Arthurin kirjaan Lean Six Sigma for Hospitals - Simple Steps to Fast, Affordable, Flawless Healthcare ( 2011). Kirjassa kerrotaan kuinka yhdistää leaniläinen ja six sigma-ajattelu sekä kirjoittaja suurin piirtein joka toisella sivulla mainostaa, että hän on tehnyt ohjelman kyseisestä asiasta, jossa makrot suorittavat vaikeat laskutehtävät - tarvitsee vain ohjelman, jossa Excelin pivot-taulukot, kontrollitaulut ja kalanruoto-metodi juurisyiden selvittämiseksi riittävät saamaan kiinni 90 % busineksesi hukasta, virheistä, viiveistä ja poikkeamista.
Huomiseksi pitäisi olla esitys meidän muutoksista, lentokone, jos on ajallaan, on puolen yön aikaan Lappeenrannassa ja esitys on aamulla, joten voi pitää kiirettä. Mutta onhan tässä päivää, kun on kiireetöntä ja leppoisaa vielä tämä päivä. IPadin powerpoint on käytössä, kuvien tekeminen IPadiin on vielä suhteellisen kömpelöä - ainakin minulta. Tekstiosuus on selvästi helpompaa.

Eilen kävimme syömässä Lidossa, joka on kuuluisa lihaisista ruuistaan - makkaroista ja lihoista. Ruoka oli jälleen loistavan makuista. Joku voi tietysti väittää sama liharuoka Riiassa ja Lappeenrannassa maistuu erilaiselta ympäristön ja kontekstin vuoksi. Ei pidä paikkaansa, kyllä meillä Lappeenrannassa on valitettavasti vain muutamia ruokapaikkoja, joissa saa aina hyvää ruokaa. Monessa paikassa ruuan taso on melko huono. Eikä se ole kokkien vika, vaan sen prosessin, jossa esivalmistettuja ruokia lämmitellään pahimmillaan mikrossa...

Zeppeliinihallien lähellä kävimme jälleen, kun rouvaa alkoi kuitenkin mietityttää josko hän löytäisi pitkävartiset kengät. Rouva kertoi kokeilleensa ainakin satoja kenkiä, mutteivat ne olleet sopineet. Ja aivan kuin miehet olisivat olleet ostoksilla, ensimmäisestä kaupasta löytyi sopivat. Uskomatonta, mutta totta. Minun ei tarvinnut odotella kauppojen ulkopuolella.

En edelleenkään saanut hotellin televisiota näyttämään Mestarien liigaa. Hotellin palvelu on ollut kohteliasta, avuliasta ja helposti lähestyttävää. Joku on arvostellut netissä hotelliamme siitä, että aamupala oli niukka - no ei ollut, kaikkea muuta.

Hotelli on Vanhassa Kaupungissa lähellä Daugavan jokea. Ympäristö on rauhallinen, hotellivieraista kukaan ei hillu ja melua - mutta täällä ei ole tällä hetkellä englantilaisia eikä saksalaisia. Enimmäkseen ranskalaisia, venäläisiä ja ruotsalaisia hotellivieraita - pariskuntia ja lapsiperheitä.

Tänään yritämme käydä postitoimistossa lähettämässä yhden terävän ostoksen, korkinavaajan Suomeen, samalla tulee testattua paikallinen postilaitos. Kävimmekin ja palvelu on kertakaikkiaan ystävällistä ja loistavaa. Samalla kävimme ortodoksisessa kirkossa, joka oli todella hieno ja hyvässä kunnossa - eikä värivaloista ollut tietoakaan. Jumalanpalvelusmenot olivat aitoa taustamusiikkia. Katselin ortodoksiristejä, kun omani meni sellaiseen kuntoon ettei sitä enää voi käyttää. Olisi pitänyt maksaa käteisellä, mutta hopeiset maksoivat hopeoitujen sijaan niin paljon, etten kantanut mukanani sellaisia summia.

Jay Arthur kirjoittaa sairaaloiden tuotantotaloutta käsittelevässä kirjassaan, että 2005 H. James Harrington arveli että koko maailmassa 2,2 miljoonaa ihmistä kuolee joka vuosi terveydenhoidon virheisiin. Terveydenhoidon virheet ovat 8. yleisin kuolinsyy maailmassa.

Joka kuudes minuutti Amerikassa ihminen kuolee sairaalassa saatuun infektioon, 88 000 ihmistä vuosittain. 95 % näistä tapauksista ( 83500) olisi estettävissä. 2010 on arvioitu sairaalainfektioihin kuolevan 99 000 ihmistä.
Vuosittain 3 miljardista reseptistä 150 miljoonaa on tehty väärin. 7000 potilasta kuolee väärintehdyn reseptin vuoksi. Joka vuosi 1500 kirurgiselle potilaalle jää joku instrumentti leikkauksessa kehoon, noin 1/1000 leikkausta. Lääketieteellisiä virheitä jää raportoimatta 2-4 -kertainen määrä ilmoitettuihin verrattuna.

Amerikassa 50 potilaalla 100:sta tapahtuu joku estettävissä oleva haitta sairaalahoidon aikana. 50 % amerikkalaisista sairaaloista on pulaa rahasta. 2007 sairaalalaskut johtivat 60% ihmisten henkilökohtaiseen konkurssiin Amerikassa. Oregonin sairaaloilta jäi saamatta 450 miljoonaa dollaria, kun ihmiset eivät kyenneet maksamaan sairaalalaskujaan. Jay Arthur tarjoaa ratkaisuksi Lean Six Sigmaa - kustanukset vähenevät potilaille ja sairaaloille, samalla kun suorituskyky nousee ja voitto lisääntyy.

Jay Arthurin mielestä terveydenhuollon ongelmat ovat samoja kuin teollisuudessa: potilasvirta, kliiniset virheet ja operaatioiden ongelmat. Lean Six Sigma korjaa nuo ongelmat, kovin työ koostuu siitä, että saa sairaalakulttuurin hyväksymään uuden kulttuurin - Lean Six Sigma - kulttuurin. Hukan ja uudelleentyöskententelyn osuus kustannuksista on 20-40 % - amerikkalaisessa vakuutusperustaisessa sairaalatoiminnassa se merkitsee 800 miljardia - 1 triljoonaa dollaria. Siis tavalliselle ihmiselle käsittämätön määrä rahaa.

Amerikan terveydenhuolto hukkaa 700 miljoonaa dollaria vuosittain systeemien tehottomuuteen - tarpeettomiin hoitoihin, lääketieteellisiin virheisiin, liiallisiin kokeisiin, hallinnon tehottomuuteen ja petoksiin. Sairaalat kuluttavat 1/3 koko terveydenhoidon menoista.

Vuonna 2000 julkaistiin amerikkalaisen terveysviraston raportti To Err is Human, jossa kerrottiin, että joka sadas sairaalaan tuleva potilas kuolee lääketieteelliseen virheen johdosta. Tämä merkitsee 410 000 estettävissä olevaa kuolevaa vuodessa. Vuoden 2009 seurantaraportissa ei tiedetty, onko tilanne parantunut. Yleensä sairaaloilla ei ole hyvää dataa tuloksen mittaamiseksi.

Kuusi potilasta sadasta pysyvästi vammautuu lääketieteellisen virheen johdosta. 15/100 diagnoosista oli vääriä. 20-50 toimenpidettä sadasta ei olisi koskaan pitänyt tehdä, koska niistä ei ollut potilaan diagnoosin tai hoidon kannalta apua. sairaalat kuluttivat budjetistaan 1/4 laskutukseen ja hallintoon.

The Institute of Medicine (IOM) on lanseerannut kuusi saavutettavaa tavoitetta.
(1) potilasturvallisuus - virhevapaa hoito
(2) vaikuttava ( effective) hoito
(3) potilaskeskeinen hoito ( pikemmin kuin lääkäri- ja sairaalakeskeinen hoito)
(4) täsmällisyys ( jonotusaikojen vähentäminen ja vaarallisten viiveiden vähentäminen Leanilla)
(5) tehokkuus ( efficiency, hukan poistaminen)
(6) oikeudenmukainen ( equitable) hoito.

Käymme vielä kiertämässä Riikaa, syön paikallista keittoa ja rouva valitsee lammaskeittoa - vieläkään ei kertaakaan ole tullut pettymystä ruoan suhteen, eikä palvelunkaan, mutta pyllistävän kissan alla on suhteellisen hintavaa siihen nähden, mitä olemme syöneet.

Käymme vielä paikallista Laima- suklaata ostamassa ja ostamme Moka-nimistä kahvilikööriä. Moka on hyvää kylmällä ilmalla juotuna, myyjä sanoo, että siihen täytyy laittaa puolet maitoa.

Koko Riian matkasta täytyy sanoa, että palvelu on ollut hyvää, ei ole ollut valittamisen sijaa - kaikki sujuu loistavasti. Ei yhtään nyrpeää naamaa ole näkynyt, kaikki palvelevat - Riialla tulee menemään hyvin jatkossa. Mikäli meillä Lappeenrannassa ei opita palvelemaan, niin meillä ei ole jäljellä kuin ne valtakunnalliset supermarketit, joiden aika tulee menemään ohi. Ne eivät enää voi kauaa vetää puoleensa.

Lappeenrannan on ryhdyttävä satsaamaan kulttuuripuoleen, on oltava kirkko- ja muita konsertteja, kahvilakulttuuria on elvytettävä, ei riitä että pari kahvilaa on. Juottolat eivät riitä, sillä kaikki eivät tule juomaan ja päihtymään. Turistioppaita jotka puhuvat venäjää tarvitaan välittömästi - jos ei ole tarpeeksi paikallisia tarinoita , niin laitetaan lappeenrantalaiset kirjailijat keksimään niitä. Pala historiallista totuutta ja suurempi pala fiktiota - vaikkapa Anastasia, jonka rakas ei koskaan tullut kohtaamispaikalle ja sen jälkeen kaikki ovat jättäneet ruusuja Anastasian odottamispaikalle jne. Anastasia oli niin kaunis, että kaikki kynnelle kykenevät nuort miehet koettivat onneaan, mutta kukaan ei kelvannut Anastasialle.

Riika on onnistumassa luoda kaupunkikulttuuria, joka vetää. Turistioppaat tuovat Justus-hotelliin, jossa lomamme asuimme, kiertokäynnille ihmisiä. Suklaanpuodin kautta kaikki turistioppaat kierrättävät vieraitaan. Lappeenrannan keskustan toimisto- ja asuntotilat täytyy vetää minimiin ja elävöittää väkisin keskustaa. Kannattaa kattaa osa Valtakatua, se kieltämättä vetää puoleensa nuoria ja vähän vanhempia typeryksiä, jotka töhertävät seiniä, mutta se samalla luo tilan, jossa ihmiset voivat tavata.

Suomen talvi on mikä on, mutta se että pelkästään luottaa siihen, että joku Lappeenranta vetää ilman että palveluja kehitetään, niin hän on typerys.

Voin suositella lämpimästi kaikille Riikaa, sillä Lappeenrannasta on alle tunnin matka. Kaikki pelaa, mitä vain voit toivoa. Olet nopeammin Riiassa kuin Helsingissä, ostosmahdollisuudet ovat yhtä suuret kuin Helsingissä. Vanha kaupunki on kompaktin pieni, on kuin olisit viettänyt aikaa pikkukaupungissa, vaikka kaupunki on väkiluvultaan Helsinkiä suurempi. Ja kuten sanoin, sinua palvellaan, yhtään ylimielsitä naamaa ei näy - kaikki puhuvat loistavaa englantia. En osaa oikein nimetä, mitä puuttuu. Ainakin minulla, joka on vieraillut useimmissa Euroopan pääkaupungeista, ei ole mitään valitettavaa, palvelutasoltaan kertakaikkisen loistava.

Etukäteen peloteltiin Riian rikollisilla, joita en ole vielä tavannut ensimmäistäkään. Töykeämpää käytöstä olen tavannut Helsingissä kuin Riiassa. En tiedä oliko minulla hyvö tuuri vai mitä, mutta aion ehdottomasti tulla uudestaan kaupunkiin. Ehkä sitten kun on lämpimämpää ja kuuleman mukaan myös kalliimpaa.

Siis jos harkitset kaupunkia, joka on sopivan pieni, vaikka vähemmän matkustaneelle, kehotan harkitsemaan Riikaan matkustamista. Tunnet olevasi tervetullut palveltavaksi, etkä mitään pakollista ylimääräistä. Riga on tehnyt hienosti töitä kaupunkinsa turismin eteen ja sillä on edessään selvästi loistava tulevaisuus.

Ystäväni kertoi, että Unkari on yrittänyt estää nuorten muuttoa pois maasta. 50 000 nuorta on muuttanut maasta, Unkari koetti laatia lakeja estääkseen sen, mutta se kuuluu EU:hun, jossa on vapaa liikkuvuus. Latvian tulisi miettiä, mitä se tekee nuortensa kanssa. Nyt nuo nuoret tarjoavat loistavaa tulevaisuutta, mutta jos vanha regime ei tajua, miten maailma muuttuu, niin he ovat kusessa. Vanhan regimen pitäisi alkaa miettiä, miten se alkaa integroida nousevia nuoria omaan hallitsevaan järjestelmään, muuten nuo nuoret rikastuttavat mahdollisesti vaikkapa Skandinavian elämää.

Vanhojen miesten on hyvä istua alas keskenään ja miettiä, miten lähteä mukaan muutokseen, joka jo on menossa tai he jäävät junasta. Latvialla on nyt etsikkoaikansa, jos se osaa sen käyttää -osaavia nuoria, jotka haluavat osansa menestyksestä on paljon. Rikollisten varaan Latvian ei kannata tulevaisuuttaan rakentaa.

Vanha ja viisas ymmärtää, koska toimintaympäristö on muuttunut niin paljon, että myös regimen on aika muuttua. Joillekin tämä voi olla vaikeaa hyväksyä, mutta suuret johtajat tajuavat milloin muutos on tullut. Suuri johtaja osaa vetäytyä, kun oikea aika on. On oikeastaan etuoikeus jäädä katselemaan, osaavatko Latvian viralliset ja epäviralliset johtajat tehdä oikeat tarvittavat johtopäätökset.

Mitenhän meillä Suomessa, joko olisi aika lopettaa poliittinen pelleily ja antaa tilaa muutokselle, joka ei ole sitä, mitä kaikki toivovat? Joillekin jää poliittisessa pelissä Musta Pekka käteen - niin on aina ollut ja niin tulee jatkossa olemaan. Kolmen suuren tulevaisuuteen uskova keskustajohtaja on siksi menossa kohti Impivaaraa ja vauhdilla, joka useimpia hirvittää. Mutta meillä on juuri sellaiset johtajat kuin ansaitsemme - jos kansa on tyhmä, niin ovat sen johtajatkin.

7.11.13 Riiassa