Toiminnot

Alkoholismin varhaisvaiheet

Alkoholismin kehittyminen - varhaisvaiheen oireet

Yhdessä parhaasta alkoholismista koskaan kirjoitetuissa kirjoissa, Marty Mannin[i]  kirjassa ”Alkoholismi- Mitä se on? Miten siitä voi toipua?” kerrotaan siitä, miten alkoholismi kehittyy. Yli 50 vuotta sitten kirjoitettu kirja on vieläkin lukemisen arvoinen, koska se kertoo miten tunnistaa alkoholismi varhais- tai keskivaiheessa, ennen myöhäisvaiheen alkoholismia, jonka jokainen huomaa ja tunnistaa. Marty Mann on ensimmäinen 1935 Amerikassa perustetun ja sittemmin maailmanlaajuisen alkoholismin oma-apuryhmässä, AA:ssa, raitistunut nainen. Mannin mukaan alkoholisti ei ole oikeastaan koskaan juonut niin kuin muut. Alkoholisti on ollut erilainen juomisen alusta alkaen, vaikka on koettanut ”juoda kuten muut”.

Alkoholismin varhaisvaiheista keskivaiheisiin kuluu noin 10 vuotta, keskivaiheen aikana alkoholisti ei enää useinkaan itse hakeudu hoitoon, eikä hänellä ole henkilökohtaista voimaa lopettaa asteittain paheneva alkoholinkäyttönsä.

Alkoholismin varhaisvaiheen oireita voi tarkastella Mannin mukaan käyttäytymisen, psykologian ja fyysisten oireiden tasolla.

Alkoholismin varhaisvaiheen käyttäytymisoireita ovat lupausten antaminen, Lupauksia voidaan antaa, mutta niitä ei tarvitse antaa, eikä pitää, koska juominen on vielä ”hallinnassa”. Juomiseen liittyy ”valkoisia valheita”, pieniä vaatimattomia valheita kerrotaan juomiseen liittyen. Ryyppyjä ahnehditaan ja ryyppyjä otetaan ennen kutsuja ja henkilökohtaisia tapaamisia. Ei voi esimerkiksi mennä kutsuille ja alkaa vasta siellä alkoholin käyttämisen.

Varhaisvaiheen alkoholismin käyttäytymisessä on tunne ryyppyjen välttämättömyydestä ja ryyppyjä varten pitää järjestää erilaisia hetkiä. Ryyppyjä pitää ottaa vähänkin erikoisen tapaamisen yhteydessä, väsyttävän olon takia, hermojen takia, huolien ja harmien unohtamiseksi ja masennukseen.

Alkoholismin varhaisvaiheen psykologisia oireita ovat useat edellä mainitutkin, mutta alkoholiin on erikoinen riippuvuussuhde ja juomiseen liittyy tietty pakonomaisuus, eli juo kun se oikein olisi paikallaan eikä hallitse juomishimoaan niin, että voisi kokonaan kieltäytyä juomisesta. Seura- ja sosiaaliseen juomiseen liittyy alemmuudentunne ja tunne saamattomuudesta sekä kykenemättömyyden pelko, joiden vuoksi alkoholia täytyy käyttää ”sosiaalisena voiteluaineena”. Lisäksi on tunne, että on eristäytynyt eikä kuulu mihinkään, jos ei juomisen kautta voi liittyä porukkaan. Varhaisvaiheen psykologisena oireena on tunne, että ”täytyy” käyttää ja on riippuvainen alkoholista.

Alkoholismin varhaisvaiheen fyysisinä oireina ovat ryyppyjen ahmiminen, kyky nauttia ja sietää paljon alkoholia, eli tarvita suuremman määrän kuin muut tullakseen toivomaansa tilaan. Alkoholistille on tyypillistä varhaisvaiheessa se, ettei hänellä ole juomisen jälkeen krapulaa eikä pahoinvointia. Yksittäisiä muistinmenetyksiä hänellä voi olla, mutteivät ne näy, koska alkoholisti varhaisvaiheessaan ”puhuu tavallisesti”. Varhaisvaiheen alkoholisti ei muiden tavoin sammu.

Marty Mann muistuttaa, että tästä alkoholismin varhaisvaiheen kehittymisen yleiselle säännölle on poikkeuksia: kausijuopot ja ne, jotka alkoholisoituvat heti. Marty Mann muistuttaa, että nämä alkoholismin varhaisvaiheen oireet olivat tiedossa jo yli 50 vuotta sitten. Tällaisia tietoja ja neuvoja on tarjolla, jos haluaa vastauksen kysymykseen, onko alkoholistinen juomatapa kehittymässä. Se voi auttaa juomaria itseään tai hänen lähiympäristöään huomaamaan, mitä on tapahtumassa. Alkoholismin varhaisvaiheessa alkoholistisen juomatavan kehittyminen voidaan helpommin pysäyttää kuin myöhemmin.

Päihdelääketieteen nykyistä tutkimuksista (esim. Marc Schuckit) tiedetään, että on olemassa noin seitsemän vuoden viive, ennen kuin alkoholiongelmainen hakeutuu hoitoon. Ja Suomessa alkoholiongelmaisista vain noin 5 % koskaan astuu A-klinikan ovesta sisään. Suomessa on nykytiedon mukaan ainakin 60 000 alkoholistia.

 

Marty Mannin varhaisvaiheen listaa läpikäymällä voit tarkastella nykysuomalaista yhteiskuntaa ja miettiä miten alkoholistinen suomalainen yhteiskunta on.

 

16.1.2010 Lappeenrannassa

Juha Kemppinen

 

 

 

 


[i] Mann, Marty, Alkoholismi - Mitä se on? Miten siitä voi toipua?, 1962 ( alkup. Primer on Alcoholism,1958), Porvoo: WSOY.

7 kommenttia

Lauantaina 7.1.2023 klo 19:29
Tuhat vodkapulloa juotu 20 vuodessa
IP
20 vuotta on alkoholiin liittynyt positiivisia odotuksia. Ja ne ovat aina toteutuneet. Kerran kaksi viikossa juomista tiettyyn humaltumiseen asti. Olen siitä tarkka, koska en saa sen suurempaa tyydytystä enemmästä määrästä, vaan 3 dl 40% vodkaa + blandaus tyhjään vatsaan on optimi. Rentouttaa, palauttaa urheiluista. Tahti ollut siis 20 vuotta sama, ja siinä yritän pysyä.
Lauantaina 6.3.2021 klo 08:37
Paibola
IP
Varhaisvaiheeni on kestänyt jo 40 vuotta. Minun juomiseni tiedetään, ja itsekin tiedän riskit. Mutta, mutta... kymmenkunta annosta joka ilta. Nousuhumala kun vaan on nii hyvä tunne. Milloinkahan siirryn keskivaiheeseen?
Maanantaina 15.1.2018 klo 20:06
Trivia
IP
Täällä myös sisko alkaa olemaan saavuttamattomissa. :( Kauan ollaan asiaa puitu, ja nyt selkeästi nähdään ongelman "edenneen". Tämä on niin ahdistavaa, kun olemme aina olleet läheisiä ja toistemme kanssa tekemisissä. Surettaa.
Lauantaina 13.1.2018 klo 12:18
Jari
IP
On raskasta seurata, miten sisko kulkee alkoholistin äitimme tietä. Sovimme näkevämme vaikka lauantaina, mutta kuinka ollakaan, on lauantaina - jälleen - iskenyt vatsatauti/kuume/joku muu. On tullut juotua sen verran paljon edellisenä päivänä, että aamu vaatinee korjausta, josta päivä lähteekin tutuille uomille. Työ hoidetaan. Vielä. Nykyään suuttuu helposti ties mistä. Viestittelemme kännykällä, ja tiedän kahdesta asiasta, joko erikseen, nykyään enemmän ja enemmän yhdessä. Ensin tulee ties mitä mukavia viestejä, on löytynyt hassu video tms. Kaikkea riittää. Normaalisti on hiljaisempaa. Toinen on sitten suuttuminen ja uhriutuminen milloin mistäkin. Hän näkee hyökkäyksiä, joita oikeasti ei ole tapahtunut. Kysyttäessä perusteita syytöksille, ne ohitetaan uusilla syytöksillä. Seuraavana päivänä asioita ei selvästi(?) haluta käydä mitenkään läpi, koska jokainen selvinpäin olija ei pysty seuraamaan millä logiikalla on loukkaannuttu. Ja toki itsekin tajuan olla kysymättä, että miltä eilinen viestittely näyttää selvänä, koska riitelystä harva ihminen nauttii.
Maanantaina 3.4.2017 klo 18:11
30 vuotta pullon varjossa
IP
Kiitos tästä sivustosta. Kaikki on niin koettua. Suurperheen äitinä jouduin kulkemaan raskaan polun miehen juomisen vuoksi. Nyt jo kymmenisen vuotta leskenä. Silti yhä niin rikki, kun saimme lasten kanssa kärsiä kaikki viinan tuhot. Jaksamista kaikille. Älä avaa edes olutta, niin et tule alkoholistiksi.
Sunnuntaina 13.3.2016 klo 14:16
Karjalan poeka
IP
Juuri noinhan se oli. Firman tilaisuuksia odotti innolla: siellä saa viinaa ja paljon !
Tiistaina 9.4.2013 klo 07:50
Kukkuluura
IP
Vielä varhaisempi vaihe alkoholismia on se, kun ihminen jo ennalta odottaa innolla tilaisuuksia, tapahtumia ja paikkoja, joissa on tarjolla alkoholia. Jo siinä kohdassa alkoholi alkaa ohjata ihmisen valintoja ja tekemisiä, ja ihminen alkaa ennakoida ja suunnitella tiedostamattaan alkoholinkäyttöään. Tämä vaihe ei vielä näy välttämättä ulospäin. Alkoholi ei vielä vaikuta pakkomielteeltä eikä alkoholinkäyttöön vielä liity ahdistusta, mutta alkoholiin liittyy positiivisia odotuksia. Tämä on sitten yksi niistä kompastuskivistä, mikä sitten alkoholista eroon pyrkivällä aiheuttaa pelkoa, koska näissä ennen niin odotetuissa tilaisuuksissa, tapahtumissa ja paikoissa repsahtaminenkin on todennäköistä.

Jätä kommentti

Nimi *)
Sähköposti *) (ei julkaista)
Web-sivu
Sijainti
Kommentti *)

Turvatarkaste *)

Ratkaise seuraava laskutoimitus: luvusta viisi vähennetään luku yksi.
Kirjoita ylläolevan laskutoimituksen vastaus kirjaimin: (Esim. jos vastaus on 20, kirjoita kaksikymmentä )