Toiminnot

Haluatko elää pidempään?

Neljä huonoa tapaa vievät aikaiseen hautaan  

Tupakointi, vähäinen liikunta, epäterveellinen ruoka ja liika alkoholi lisäävät monien kohtalokkaiden sairauksien vaaraa, mutta erityisen huonosti menee niillä, joiden elämään kuuluvat nuo kaikki. Verrattuna terveellistä elämää viettäviin he kuolevat keskimäärin 12 vuotta aikaisemmin, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkijat seurasivat 20 vuoden ajan viittätuhatta brittimiestä ja -naista, jotka tutkimuksen alkaessa olivat 18-vuotiaita tai vanhempia. Jokaiselle osallistujalle laskettiin erityinen terveysluku. Pisteen sai tupakoinnista, vähäisestä hedelmien ja vihannesten syömisestä, alle kahden tunnin viikoittaisesta liikunnasta ja miehet yli 21 ja naiset yli 14 alkoholiannoksen viikoittaisesta juomisesta. Seurannan aikana hieman yli tuhat osallistujaa kuoli.

Kaikki edellä mainitut tekijät liittyivät suurentuneeseen kuolleisuuteen, mutta riski oli sitä suurempi mitä useampia niitä oli kasautunut.

Jos henkilöllä oli ne kaikki, hänen riskinsä kuolla 20 vuoden kuluessa sydän- ja verisuonitauteihin tai syöpään oli kolminkertainen ja muihin syihin nelinkertainen. Vertailukohtana olivat savuttomat ja liikunnalliset osallistujat, jotka söivät terveellisesti ja käyttivät kohtuullisesti alkoholia.

Tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan pienetkin elämäntapamuutokset auttavat välttämään tappavia sairauksia ja voivat suoda lisävuosia.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2010:170;711–718
archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/170/8/711