Toiminnot

Kaksi parisuhdetta yhdessä suhteessa - miehen ja naisen

Kaksi parisuhdetta yhdessä suhteessa – miehen ja naisen
 
Mies ja nainen saapuvat yhdessä kotiin työpäivän jälkeen perjantaina – molemmat väsyneinä viikon töistä. Nainen yrittää lähestyä tunnetilansa kanssa miestään, kertomalla kuinka raskasta hänen päivänsä on ollut. Mies tuhahtaa, että en jaksa puhua nyt, minulla on ollut hirveä viikko.
Nainen laittaa ostokset jääkaappiin ja katsoo ympärilleen huomatakseen kuinka sotkuista keittiössä ja muualla talossa on.
-       Voisitko laittaa asiat astianpesukoneeseen?, nainen kysyy, koska on jo huomannut kuinka vaikeaa on saada yhteyttä mieheensä.
-       Ei kiinnosta, sanoo mies, joka on ottanut oluen jääkaapista ja suuntaa kohti televisiota pelatakseen x-boxia tai katsoakseen urheilua.
Lapset tulevat pyytämään naiselta tiettyjä palveluita, he ovat odottaneet että äiti tulisi kotiin ja häneltä voisi kysyä asiaa, jota he ovat pyöritelleet pari tuntia mielessään. Heidän odotuksensa ovat korkealla, että pian he saavat sitä, mitä ovat odottaneet tuntikausia.
-       Voisitko siivota keittiön ja laittaa astiat astianpesukoneeseen, nainen kysyy lievä ärtymys äänessään.
-       Etkö edes kuunnellut? Halusin mennä Julian kanssa elokuviin, enkä laittaa astioita astianpesukoneeseen!, sanoo lapsi joka suuttuu ja menee huoneeseensa.
Nainen koettaa pidätellä ärtymystään tai purskahtamasta itkuun, mutta puree hammastaan ja laittaa ruokakaupasta ostetut ostokset jääkaappiin, siivoaa keittiön itse, koska avunpyytäminen tekee asiasta vain vaikeampaa ja laittaa ruokaa perheelle, joka ei ollut auttanut häntä. Ja vielä siivoaa eteisen ja vähän julkisempia tiloja asunnossa – ja istuu lopulta katsomaan televisiosta mitään sanomatonta sarjaa, joka tyhjentää pään raskaista ajatuksista.
 
Nukkumaan mennessä mies tekee yrityksen harrastaa seksiä, nainen sanoo olevansa liian väsynyt, ei tänään, mistä mies suuttuu, koska hän oli katsonut elokuvaa, jossa vilahti paljon paljasta pintaa ja omat ajatukset seksistä olivat heränneet. Mies nousee suuttuneena sängystä, koska ei enää saa unta suuttumuksessaan – seksin jälkeen usein nukuttaa helposti. Mies menee takkahuoneeseen, jossa ottaa takkahuoneen jääkaapista oluen ja toisen samalla kun katsoo sotaelokuvaa.
 
Nainen tulee jonkun ajan perästä ja sanoo, että olkoon, haluatko nyt seksiä. Mies sanoo, että pidä sutturasi, jossa se jotain niin arvokasta on, ettei sitä voi aukea kuin pyhäpäivinä. Nainen tajuaa, että keskustelua ei kannata jatkaa, koska se johtaa tavallisiin riidanaiheisiin: miehen äiti kykeni tekemään kaiken, nainen ehdottaa, että jospa menet naimisiin äitisi kanssa, johon mies luettelee, miten hullu naisen suku on. Nainen loukkaantuu, koska hänelle tärkeitä ihmisiä loukataan – nainen tietää, ettei mies ajattele niin, mutta riidan aikana haluaa loukata millä tahansa tavalla, jotta voi antaa takaisin, koska ei saanut mitä halusi – seksiä alun perin.
 
Nainen palaa yksinäiseen sänkyynsä ja tuntee itsensä lopen uupuneeksi. Hänestä tuntuu, että hän on vain piika kaikille tässä perheessä. Huone- ja seksipalvelu. Nainen ihmettelee, miksi hän yleensä jatkaa tässä liitossa – mutta hän ei voi jättää lapsia eikä miestä oman onnensa nojaan, nainen ei edes tiedä, mitä kauheaa siitä seuraisi. Nainen ei nukahda, koska asiat eivät ole hyvin. Nainen ihmettelee, miksi ei voi pitää kaikkia tyytyväisinä perheessä – mitä hän tekee väärin? Miksi kaikki tuntuu menevän koko ajan pieleen? Miksi kaikki kiukuttelevat hänelle? Kuka häntä kuuntelee? Hän ei viitsi mennä enää edes puhumaan työterveyteen hoitajalle eikä lääkärille, koska nämä kysyvät haluaako hän sairaslomaa tai lääkettä – eikä hän kaipaa kumpaakaan. Eikä hän halua mennä mielenterveystoimistoon, koska ei hän mikään hullu ole. Ystävättärillekään ei halua kertoa, koska oikeastaan haluaisi, että ystävättäret voisivat kadehtia, sitä kuinka hyvin naisella liitossaan menee. Äiti kertoo, että sinun on vain jaksettava. Nainen lopulta nukahtaa monta tuntia tavallista myöhemmin ja herää aamulla väsyneenä, koska unirytmissä on muutos.
 
Aamulla nainen soittaa ystävättärelleen ja kysyy lähteekö tämä koiraa ulkoiluttamaan. Nainen puhuu ystävättärensä koko matkan unelmista, joita hänellä on – puhumatta siitä, kuinka raskasta hänellä on.
 
Mies joka jäi katsomaan sotaelokuvaa, päättää vaihtaa aikuisviihdekanavalle. Mies katsoo seksiä ja pornoa sekä toivoo, että hänen naisensa olisi kuin nuo aikuisviihdetähdet – täyteläiset rinnat, upea vartalo ja toteuttaisi kaikki hänen toiveensa. Miehen miehuus etsii purkautumista, eikä mies enää jaksa pyydellä seksiä, vaan miettii meneekö wc:hen ja masturboi. Mies muistaa syrjähyppyään firman koulutustilaisuudessa ja miettii, että ottaisiko yhteyttä naiseen, netin tai tekstiviestin kautta. Ja harjoittaisi tekstiviestiseksiä. Mies päättää mennä wc:hen, koska yksi välikohtaus tälle illalle riittää. Masturboituaan mies palaa television ääreen ja jatkaa sotaelokuvan katsomista hakiessaan seuraavan oluen. Ja vitut koko naisista ja ´pussysta´. Mies nukahtaa takkahuoneen sohvalle televisio auki – vahvassa humalassa, toivoen unohtavansa, että koko edellistä iltaa olisi ollut olemassakaan.
 
Lapsi tulee elokuvista. Hän näkee että takkahuoneessa on valot ja televisio päällä – ahaa, vanhemmat ovat taas riidelleet. Hän koettaa mennä huoneeseensa mahdollisimman hiljaa, ilman että suututtaisi vanhempiaan yhtään enempää, koska hän tietää, että jos jompikumpi vanhemmista tulee paikalle, niin hän kuulee saarnan siitä, kuinka kotiin pitäisi tulla ajoissa ja kuinka huolissaan hänestä ollaan ja eikö hän tiedä kaikkia vaaroja kaupungilla on. Ja hän liian myöhään kotiin tultuaan ajautuu väistämättä huonoille tielle, päätyy lopulta narkomaaniksi, koska ei tullut kotiin sovittuna aikana.
 
Katuvalo valaisee omakotitalon, joka sijaitsee kaupungin omakotialueella, kuin merkkinä siitä, että nämä ihmiset ovat elämässään onnistuneet. Omistusasunto on merkkinä siinä, että nämä ihmiset ovat onnistuneet yhdessä yhteiskunnan tärkeimmistä asioista. Omakotitalossa asuu onnellinen perhe. Kuvattu perhe asuu noiden omakotitalon seinien sisällä ja herää uuteen aamuun. Naapuritalossa asuu samanlainen perhe…
 
Aurinko paistaa kauniisti. Linnut laulavat. Luonto on heräämässä kevääseen. Kohta tulee hienoin vihreänsävy, mitä vuodenkierrossa on. Kevään vihreä, joka on täynnä lupauksia kesästä.
 
Parisuhteen klassinen umpikuja
 
Kirjassaan ”Miksi avioliitot onnistuvat tai epäonnistuvat? Ja kuinka voit saada omasi kestämään ” ( John Gottman with Nan Silver, Why marriages succeed or Fail… And How You Can Make Yours Last, 1994, New York: A Fireside Book) kerrotaan, että parisuhteen tavallisin umpikuja on tilanne, jossa nainen yrittää lähestyä tunnetasolla miestään, joka vetäytyy omiin oloihinsa.
 
John Gray kirjassaan Miehet Marsista, naiset Venuksesta kertoo, kuinka miehet ja naiset käyttäytyvät erilaisesti. Gray koettaa kertoa, että olisi hyvä hyväksyä erilaisuus miesten ja naisten kesken. Gottman on samaa mieltä, että miehet ja naiset ovat erilaisia, he tavallaan elävät eri suhteessa saman suhteen sisällä. Biologia ja sosialisaatio tekevät miehistä ja naisista hyvin erilaisia – on tavallaan kaksi suhdetta, yleisesti ottaen miehen ja naisen suhde samassa parisuhteessa.
 
Naiset ovat enemmän kotonaan intiimeissä suhteissa, naiset voivat helposti uida vahvojen tunteiden meressä. Miehet koettavat välttää tunteiden nousemista niin intensiiviseksi, koska miehet tietävät, ettei se ole hyväksi heidän mielelleen eikä terveydelleen.
 
Naiset pyrkivät yleensä ottamaan esille parisuhteen ongelmia, koska jo lapsuuden leikeissä tytöille on voittoa tärkeämpää, että tulee kaikkien kanssa toimeen. Pojat haluavat leikeissä voittaa, eikä siellä jäädä tunteilemaan, jos ei pärjää. Tunteilevia poikia pidetään nynnyinä ja homoina – kyse on voittamisesta, kilpailusta, siitä että on parempi kuin toinen. Tavallinen mies ei ole oppinut olemaan voimakkaan tunteen vallassa muulloin kuin tehdessään maalin, voittaessaan kilpailun tai hävittyään katkerasti, jolloin ei halua puhua kenenkään kanssa. Mies ei halua levitellä häveliästä tappioitaan yhtään enempää kuin se jo on tullut esille.
 
Kun nainen parisuhteessa ottaa esille ongelman, niin miehelle se helposti nostaa esille häviämisen tunteet. Mies ei halua hävitä, vaikka ei tiedä mitä tekisi kuohuville tunteilleen tai tietää sen yhden tavan – ottaa alkoholia, kunnes myrsky taantuu humalan tukkoisuuteen. Miehet vetäytyvät naisen esille ottamista ongelmista, koska miehet kokevat että heitä arvostellaan ja kritisoidaan. Koska miehen pulssi ja verenpaine nousevat, niin hän alkaa vetäytyä tilanteesta, mikä saa naisen yrittämään enemmän – nainen alkaa halveksivasti arvostella ja nalkuttaa, mikä saa miehen joko vetäytymään mykkäkouluun tai uhkaamaan sulkea naisen suun, jos hän ei tee sitä itse. Osa naisista sulkee suunsa, osa naisista sulkee suunsa tultuaan pahoinpidellyksi.
 
Gottman kirjoittaa, että pojat ja tytöt leikkivät leikkinsä eri tavalla, eikä tähän voida vaikuttaa idioottimaisilla tavoilla esim. saduista poistamalla sukupuolet, eli kertomalla ”sukupuolettomia satuja”, niin kuin Ruotsista meille tulleessa päiväkotimallissa yritetään.
 
Pojat ovat kiinnostuneet pelistä, tytöt ovat kiinnostuneet suhteesta pelaajien välillä. Pojat urheilevat kilpaillakseen ja voittaakseen ja tytöt urheilevat ja kilpailevat ollakseen joukkueessa.
Pojat eivät anna riitelyn pysäyttää pelin kulkua, he yrittävät pitää pallon elossa, eivätkä jäädä tunteilemaan. Loukkaantunut ja itkevä poika saa jäädä pelin ulkopuolelle nuolemaan haavojaan, tunteita ei tuoda peliin, koska tunteet estävät voittamisen. Se poika, joka jää liian kauaksi loukkaantumaan ja odottamaan, että muut pojat huomaisivat hänet, saa huomata, ettei häntä yritetä vetää mukaan takaisin peliin. Pojan pitää itse haluta ottaa taas paikkansa kilpailussa. Tytöt yleensä keskeyttävät pelin, kun joku loukkaantuu ja jatkavat vasta, kun sopu on saavutettu ja loukkaantunut on saatu takaisin peliin. Naisten säännöillä jalkapallo ja jääkiekko olisivat loputonta sovittelua, eikä kukaan mies niitä katsoisi.
 
Pojat oppivat jo varhain tukahduttamaan tunteensa, kun tytöt oppivat ilmaisemaan ja hallitsemaan tunteiden koko laajan kirjon. Parisuhteessa oleva mies samaistaa tunteiden ilmaisemisen heikkouteen ja haavoittuvuuteen, piirteisiin, joilla ei ole miesten keskinäisissä suhteissa käyttöä. Mies tekee, eikä tunteile, jotta peli pysyy käynnissä ja pallo elossa. Naiset opettelevat koko lapsuutensa verbalisoimaan erilaisia tunnetilojaan, koska ne ovat heidän käyntikortti naisten kesken, parikkileikin ( bestiksen) jälkeen muiden naisten kanssa on tultava toimeen – kaikissa tilanteissa. Bitch joutuu naisten hylkimäksi, voi tietysti yrittää seksuaalisuutta tihkuen saada kilpailemaan miehet itsestään – naisystäviä ei ole muita, kuin toiset bitch´t, jos hekään, koska he ovat valmiit hylkäämään sinut, heti kun se on heidän etujensa mukaista. Naiset haluavat, että toimeen tullaan, vaikka olisi kuinka intensiiviset tunteet pelissä. Miehille se että tuleeko toimeen kiihkeimmän tunteen aikana toimen toisten miesten on yleensä yhdentekevää. Useimmille miehille on heikkoutta ryhtyä sovittelemaan – ken leikkii ryhtyy, se leikin kestäköön.
 
Nainen joka odottaa parisuhteessaan kokevansa saman läheisyyden kuin tyttökavereidensa kanssa, tulee yleensä pettymään. Mies haluaa puhua intiimejä, jos siitä on palkkiona seksiä. Mies joka odottaa naisensa käyttäytyvän kuin entiset pelikaverinsa, tulee pettymään, kun nainen pulppuaakin tunteita ja niistä keskustelemista, intiimejä pitää jutella ilman että edes on lupausta tulevasta seksistä. Mitä enemmän nainen yrittää ” nyt puhutaan”, niin sitä enemmän mies vetäytyy, niiden kenties niiden entisten pelikavereiden luo. Nainen on tottunut, että kun on puhuttu, niin asia on ohi. Miehelle asioiden puhuminen tarkoittaa, että sen jälkeen mies alkaa vasta päässään pyöritellä puhuttua asiaa. Miehelle toipuminen riitelystä vie paljon kauemmin kuin naiselle, eikä miehelle asia ole sitten sovittu, kun on sovintoseksiä harrastettu, vaan mies voi pyöritellä tunnesotkua päässään, koska ei ole tottunut, että asia on ohi keskustelemalla.
 
Kotitöitä tekevillä ja lapsia hoitavilla miehillä parempaa seksiä
 
Gottman totesi vuosikymmeniä kestäneissä tutkimuksissaan, ettei onnellisissa parisuhteissa ollut eroa miehen ja naisen välillä tunteiden ilmaisussa. Onnettomissa parisuhteissa miehet olivat enemmän puolustuskannalla ja koettivat olematta kertomatta tunteistaan kumppanilleen.
 
Gottmanin mukaan tavallisimmat sukupuolieroista johtuvat ongelmat ovat seuraavanlaisia. Miehellä ja naisella on erilainen käsitys aviollisista ongelmista. Naisen puheet mies kokee helposti valittamisena, arvosteluna ja tunteiluna. Naiset kokevat, etteivät he ole tulleet kuulluksi, eikä mies tajua ollenkaan, mitä he yrittävät sanoa.
 
Miehet suhtautuvat kaikkiin asioihin ”liian järkevästi” ja koettavat siivota kaiken tunteilun parisuhteesta. Naiset ovat todennäköisemmin niitä, jotka tuovat esille parisuhteen ongelmat ja arvostelevat kumppaniaan – naisten tarkoitus on saada tällä tavoin tunneristiriita selvitetyksi. Miehelle se usein tarkoittaa, että jotain on todella pielessä, kun siitä pitää puhua.  Nainen yrittää saada asiansa perille tavalla tai toisella, niin että hän muuttaa valituksensa arvosteluksi ja halveksunnaksi, mikä johtaa miehen tilanteesta vetäytymiseen ja mykkäkouluun. Nainen kokee, ettei häntä kunnioiteta, eikä hänen tunteitaan huomioida. Ja nainen yrittää kovemmin, korottamalla ääntään, mikä saa miehen lopettamaan koko vuorovaikutuksen. Kun nainen jää yksin tunteineen, niin vanhat riidanaiheet kaivetaan esille : ” Sinä et koskaan…”, ” Sinä et ikinä…”, ”Aina sinä…”.
 
Tavallisimmat riidat Gottmanin mukaan liittyvät seksiin ja kotitöihin. Miehille seksi on puhdasta mielihyvää, johon ei liity välttämättä tunnesitoutumista. Mies voi harrastaa seksiä naisen kanssa, josta ei välttämättä pidä. Nainen taas  yleensä tarvitsee paljon emotionaalista ja fyysistä läheisyyttä ennen kuin haluaa seksiä miehen kanssa. Miehelle seksi luo läheisyyttä, naiselle pitää olla läheisyyttä ennen kuin on seksiä.
 
-       Hän ei koskaan koskettele minua tai sano ihania asioita minusta, jos ei halua seksiä. Tarvitsen päivittäin kokevani olevani ihana, jotta tunnen itseni seksikkääksi, naiset valittavat.

Miehille on hyväksi, jos he antavat naiselleen huomiota muulloinkin kuin seksiä pyytäessään. Ne miehet, jotka huomioivat naisia ja heidän tunteitaan, saavat enemmän ja parempaa seksiä, kuin ne miehet, jotka eivät sitä tee. Naisen valitusta ei tarvitse ottaa henkilökohtaisena loukkauksena.
 
Mies joka on fyysisesti naistaan huomioiva, kiinnittää huomionsa naisen huolenaiheisiin ja on kohteliaan huomaavainen ja kiinnostunut hänen asioistaan sekä muutenkin naistaan kunnioittava, saa enemmän ja parempaa seksiä, kuin mies, joka ei niitä tee.
 
Esimerkkimme perheessä mies olisi varmistanut hyvän iltaseksinsä laittamalla keittiön kuntoon ja auttamalla ruuan laitossa sekä viemällä ja hakemalla lapset elokuvista. Kotitöitä tekevillä ja lastenhoitoon osallistuvilla miehillä on paremmat suhteet kumppaniinsa. Kotipiika ei ole kiinnostunut seksistä tai ei ainakaan koe sitä jonakin mikä lisää hänen innostustaan seksiin jos hänen hyvinvoinnistaan ei huolehdita. Seksi koetaan vain yhtenä ”lisätyönä”.
 
Siihen kotiintulokohtaukseen vielä: mies voi sanoa naiselleen jotain, mikä varmistaa, että hän on kuullut, mitä hänen kumppaninsa sanoo. John Gray kertoo kirjassaan, että miehet luulevat, että heidän pitää ratkaista ongelma, josta heidän kumppaninsa kertoo heille. Miehet ryhtyvät heti ehdottelemaan, miten ongelma pitäisi ratkaista, mikä tarkoittaa naiselle sitä, ettei mies "kuuntele". Naiset eivät yleensä odota mieheltään, että tämä ratkaisee ´järkevästi´ naisen ongelman, vaan että nainen tulee kuulluksi. Monet huolet joista naiset kertovat, he eivät edes odota toisen niitä ratkaisevan. Nainen haluaa että hänet huomioidaan ja hänen tunnetilansa otetaan vastaan. Nainen haluaa jakaa tunnetilansa miehen kanssa, ei välttämättä ratkaista tunnetilan aiheuttanutta asiaa.
 
Naiselle Gottman antaa neuvoksi, että kun valitat tai kritisoit miestäsi, niin muista kertoa hänelle, että rakastat häntä yhä ja haluat vain miehesi muuttavan käytöstään, et muuttaa häntä. Parisuhteessa on helpompi olla, jos muistaa, että miehet ja naiset elävät samassa parisuhteessa, mutta eri maailmoissa. Ja niin on hyvä, koska sekä miehllä että naisella on parisuhteessa vahvuutensa, jotka auttavat parisuhdetta kukoistamaan.
 
12.4.14 Lappeenrannassa