Toiminnot

Keittääkö sinulla yli parisuhteessasi - usein ja jatkuvasti?

Keittääkö sinulla yli parisuhteessasi – usein ja jatkuvasti? Onko parisuhteesi loppu häämöttämässä?
 
Kun parisuhteen neljä apokalyptista ratsastajaa (jatkuva arvostelu, halveksunta, puolustelukannalla oleminen ja mykkäkoulu, vetäytyminen) ovat muokanneet kielteisen sisäisen käsikirjoituksen parisuhteestasi, niin sinulla voi keittää helpommin yli ( flooding). Tulet liian täyteen kumppanisi käyttäytymistä ja omia reaktioitasi, niin että koet liiallista stressiä ja olet helposti suunniltasi. Kun koet olevasi pois itsekontrollistasi, niin rakentava keskustelu on mahdotonta.
 
On normaalia että jotkut kielteiset ajatukset ja tunteet nousevat, kun kiihkeästi väittelee kumppaninsa kanssa. Niin kauan kuin ne eivät mene äärimäisyyksiin, niin useimmat parit kykenevät käsittelemään niitä ilman että, ne vahingoittavat parisuhdetta.
 
Se ,missä pisteessä kenelläkin keittää yli, on hyvin yksilöllistä. Räjähdysherkillä pariskunnilla keittää helposti yli. He voivat sietää kuitenkin enemmän kiusoittelua ja puolinaista pilkkaakin kuin välttelevät pariskunnat.
 
Myös se kuinka paljon parisuhteen ulkopuolista stressiä on, vaikuttaa myös siihen kuinka helposti keittää yli. Mitä enemmän yleisesti on stressiä, sen helpommin keittää yli.
 
On ehkä yllättävää, että miehillä keittää helpommin yli kuin naisilla, minkä vuoksi miehet helpommin valitsevat mykkäkoulun. Mykkäkoulu voi olla miehen viimeinen yritys välttää se, ettei keitä yli. Naisetkaan eivät ole immuuneja ylikeittämiselle.
 
Kun ihmisillä alkaa keittää yli, he yleensä tuntevat itseään vastaan epäreilusti hyökätyksi, väärinymmärretyksi, väärinkohdelluksi tai oikeutetusti suuttuneeksi. 
 
Kun keittää yli, niin asiat ovat menneet liian tunnepitoisiksi, jolloin haluat vain lopettaa, rauhoittua, juosta pois tilanteesta tai antaa takaisin ja päästä tasoihin. Tunnet ettet saa ajatuksiasi järjestykseen. Et ymmärrä miksi kumppanillasi yhtäkkiä keittää yli, ilman erityistä syytä.
 
Kun keittää yli, niin tuntuu kuin olisi vaikea hengittää, mutta silti useimmat ihmiset pidättelevät hengitystä. (Pitkä uloshengitys voimistaa parasympaattisen hermoston toimintaa, kun yli keittämisen taustalla on sympaattisen hermoston kiihtyminen. Parasympaattinen toiminta rauhoittaa kiihtynyttä elimistöä.) Lihakset jännittyvät ja pysyvät jännittyneinä. Sydän lyö nopeammin.
 
Se mitä ja kuinka puhuu kumppanilleen, saa reaktioita aikaiseksi kumppanin kehossa. Kun stressi kehossamme alkaa nousta, niin stressihormoneja ( mm. adrenaliinia) erittyy verenkiertoon, minkä johdosta sydän hakkaa tiheämmin, hikirauhaset alkavat toimia tehokkaammin ja hikoilu lisääntyä. Nämä fyysiset tuntemukset luovat takaisinpalautekehän, jossa ahdistusta herättävät ajatukset ja tunteet koetaan. Koetut stressaavat tuntemukset taas kiihdyttävät fyysisiä tuntemuksia, mikä johtaa vaikeasti hallittavaan noidankehään.
 
Kun fyysinen stressaantuminen johtaa tiettyyn pisteeseen, niin on käytännössä mahdotonta ajatella rauhallisesti, itselleen rauhoittavia ajatuksia tai arvostaa kumppanin näkökulmaa väittelyssä.
 
On tavallista, että aikuisella miehellä sydän lyö noin 72 kertaa minuutissa, naisella 82 kertaa. Kun tällaisen miehen pulssi nousee 80:een ja naisella 90:een, niin ylikeittämisilmiö alkaa. Tavallisella ihmisellä tässä vaiheessa on fyysisten oireiden vuoksi vaikea keskittyä siihen, mitä toinen sanoo, mikä johtaa lisääntyneeseen puolustusasenteeseen ja vihamielisyyteen.
 
Jos tavallisen ihmisen pulssi nousee 100 väitellessä, niin adrenaliinia erittyy niin suuret määrät, että on vaikea vastustaa halua taistella tai paeta, tai voimakasta pelkoa tai ahdistusta.
 
Ei ole tavatonta keittää yli väittelyssä tai epämiellyttävässä keskustelussa kumppaninsa kanssa silloin tällöin. Mutta jos tilasta tulee usein toistuva tai krooninen, niin tapahtuu katastrofaalinen muutos siinä, kuinka ajattelee kumppanistaan tai parisuhteestaan. Silloin alkaa reagoida kaikkeen mitä sanoo tai tekee pelolla ” Mitäs nyt taas?”. Tässä tilassa ihminen tulee ylivalppaaksi kumppaninsa suhteen ja on koko ajan varuillaan mahdollisen hyökkäyksen varalta tai on koko ajan uppoutunut omiin stressiä tuottaviin ajatuksiinsa.
 
Mielensä voi ehdollistaa ylikeittämiselle
 
Lyhyesti sanoen alkaa reagoida kumppaniinsa kuin ehdollistunut eläin, joka on opetettu saamaan sähköiskun punaista nähdessään. Kumppanin tietty äänensävy tai kasvojen ilme saa odottamaan sitä, että pian alkaa väittely. Ja reagoi kumppaniinsa jo kuin väittely olisi jo alkanut. Tässä vaiheessa vääristyneet  ja häiritsevät ajatukset kumppanista ovat sääntö, eivät poikkeus. Kielteinen sisäinen käsikirjoitus ja virittynyt kehontila saavat keittämään yli koko ajan.  Ellei tätä vaihetta huomaa, niin on matkalla parisuhteen lopullista rappeutumista. Kun ylikeittäminen on runsasta, niin ajattelet pahinta kumppanistasi koko ajan.
 
Vakaassa parisuhteessa ylikeittäminen (flooding) ei ole ongelma, koska sellaisessa suhteessa kumppanit näkevät toisensa ”ruusunpunaisten” lasien läpi. He ajattelevat että kumppanin myönteiset puolet ovat suurin osa hänen persoonallisuuttaan, eivätkä yksittäiset purkaukset ja ylikeittämiset. Kumppanisi saattaa olla nyt vihainen, mutta hän ei ole vihainen henkilö. Huonot hetket koetaan ohimenevinä, lyhytikäisinä ja tilanteeseen liittyvinä.
 
Kun ylikeittäminen on parisuhteen tavallisin olomuoto, niin kumppanit tulevat sokeaksi jopa hyville asioille parisuhteessa ja tunnistavat vain huonoja asioita suhteessaan.  Kielteiset odotukset ja oletukset kumppanista ja suhteesta tulevat suhteen normiksi. Mitä tahansa myönteistä asiaa suhteessa lähestytään epäluuloisesti tai se sivuutetaan.  Tyyliin : ” No ei hänen hyvä tuulensa kauan kestä!”.
 
Kun ylikeittämisestä on tullut tapa, niin kumppanin kielteisiin toimiin kiinnitetään enemmän huomiota kuin myönteisiin.  Vakaan parisuhteen 5:1 –sääntö on unohtunut: parisuhteessa yhtä kielteistä asiaa kohti täytyy tehdä viisi myönteistä asiaa, jotta parisuhteen hyvä ilmapiiri säilyisi.
 
Kun sisäistä käsikirjoitusta hallitsevat kielteiset ajatukset, niin tulee helposti tilaan, jossa keittää yli herkästi. Ja mitä enemmän keho on ylivirittyneessä tilassa, sitä vaikeampi on tyynnyttää itsensä ja säilyä rauhallisena väittelyssä.
 
Kielteisyydestä tulee itsensä toteuttava ennuste: mitä enemmän odottaa ja etsii kielteistä, sitä enemmän sitä löytää ja sitä enemmän se leimaa mielentilaa. Aina kannattaa etsiä myönteisiä selityksiä.
 
Jos ylikeittäminen jatkuu ilman että siihen reagoimaan, niin se johtaa parisuhteen kurjaan tilaan. Ylikeittäminen (flooding) on pakottava voima, joka ajaa parisuhdetta kohti lopullista etäisyys ja eristäytyminen – kaskadia. Tämä kaskadi ( sarja tapahtumia) koostuu neljästä vaiheesta, joita ihmiset käyvät läpi parisuhteen eltaantumisessa.

Parisuhteen eltaantuessa : Ensimmäisessä vaiheessa kumppanit näkevät parisuhteen ongelmat vaikeina. Toisessa vaiheessa he ajattelevat että puhuminen on hyödytöntä ongelmien ratkaisemiseksi. Kolmannessa vaiheessa he alkavat elää omaa rinnakkaiselämää omassa parisuhteessaan, he asuvat samassa talossa, mutta eivät ole samassa suhteessa, vaan pikemmin business-järjestelyssä. Neljännessä vaiheessa he ovat virallisesti suhteessa, mutta ovat yksinäisiä parisuhteessa, jonka pitäisi olla rakkautta ja kumppanuutta tarjoava. Ihmiset eivät välttämättä eroa tässäkään vaiheessa, mutta jos he eivät hae apua ulkopuolelta, niin elämästä voi tulla hyvin hedelmätöntä ja raskasta.
 
Etäisyys-eristäytyminen-kaskadi tekee parisuhteessa alttiiksi syrjähypyille, ellei jo sellaista ole jo tapahtunut. Syrjähyppy voi tehdä elämän vielä kurjemmaksi, varsinkin kun se olla vielä pahempi fiasko kuin huono parisuhde. Parisuhteen molemmilla osapuolilla voi alkaa ilmetä mielenterveyden ja fyysisen terveyden ongelmia, joita yritetään ratkaista. Kipeän polven tai niskahartiaseudun kipu ei väisty kipulääkkeellä, jos ongelma on eltaantuneessa parisuhteessa.
 
Kumppaneiden puhuessa parisuhteensa menneisyydestä voi ennustaa ovatko he yhdessä vielä kolmen vuoden kuluttua
 
Gottman tuli tunnetuksi siitä, että vitsin mukaan hän ei ollut enää toivottu vieras juhlissa, koska hänen työryhmänsä pystyi yli 90 % todennäköisyydellä ennustamaan, mitkä pariskunnat ovat yhdessä kolmen vuoden kuluttua ja mitkä eivät.
 
Gottmanin mukaan mikään ei ennusta tulevaisuuden yhdessäoloa paremmin kuin se, kuinka kumppanit kertovat  uudelleen parisuhteen menneisyyden. Jos menneisyydestä alkaa kertoa kielteisin sävyin, on tavallisesti tapahtumassa historian uudelleen kirjoittaminen. Parisuhteen historian uudelleen kirjoittaminen alkaa yleensä ennen kuin tulee tietoiseksi siitä, että parisuhde on vakavasti vaarantunut.
 
Gottmanin mukaan on muutamia erityisiä tekijöitä parisuhteen muistelemisessa, jotka ennustavat parisuhteen tulevaisuutta. Ne parit jotka todennäköisesti eroavat tulevaisuudessa kertovat, että suhteen varhaisia aikoja leimasivat suuri sekaannus, epävarmuus ja ahdistus. Yhdessä pysyvät parit kertovat hallinnan tunteesta, miten kaikki suhteen oli hallussa.
 
Kaikissa parisuhteissa on vaikeita aikoja. Ne parit jotka ovat aikeissa erota, kertovat suhteensa alkuajoista pettyneenä, he sanovat etteivät valitettvasti nähneet mitä kamalaa tuleman piti. Parit, jotka pysyvät yhdessä, kertovat kuinka he pystyivät voittamaan vaikeita esteitä yhdessä.
 
Gottmanin mukaan seuraavat kolme asiaa ennustavat tulevaisuutta paremmin miehillä kuin naisilla. Miehet reagoivat aviollisiin ristiriitoihin varhaisemmin ja voimakkaammin kuin naiset. Vaikka naiset käyvät niistä huomattavasti enemmän puhumassa parisuhteensa ongelmista, vaikkapa terveys- ja  mielenterveyspalveluissa, niin miehet reagoivat niihin voimakkaammin. Ehkä suomalaiset miehet koettavat hukuttaa parisuhdeongelmansa alkoholiin ja sitten hukkuvat itse alkoholiin.
 
Ne kolme muuta parisuhteen tulevaisuutta ennustavaa asiaa ovat: eroavat miehet eivät näe parisuhdettaan yhteisenä yrityksenä, vaan kokevat erillisyyttä, eivät suhdetta. On hyvä jos mies muistaa, miten tapasi nykyisen kumppaninsa ja mitä asioita tapahtui alkuvaiheen seurustelussa. Jos mies ei muista, niin se ei lupaa pitkää tulevaisuutta parisuhteelle. Se ettei enää välitä ettei edes muista, on selvä merkki siitä, että mies ( tai nainen) alkaa etäännyttää itsensä parisuhteesta ja koettaa muokata menneisyyttä nykyisen asenteensa mukaiseksi. Kestävissä parisuhteissa mies puhuu kumppanistaan pitävänä, kiintyneesti ja ylpeydellä. Parisuhteissa joissa mies ei puhu näin, ennuste parisuhteen jatkumiselle on mahdollisesti huono.
 
Suuri ihastuminen parisuhteen alussa voi vaihtua parisuhteen jatkuessa yhdessäolon kaaokseen, yksinäisyyteen, epäluottamukseen ja toivottomuuteen. Voi tuntua siltä että kumppani näykkii koko ajan ja kumppani voi alkaa tuntua ystävän sijaan viholliselta. Suuri ihastuminen voi alkaa muotoutua nykyisyydestä käsin: kuinka hullu olinkaan, etten mennyt sen toisen miehen mukaan, vaan tämän jonka kanssa elämä muodostui näin vaikeaksi. Vaikka suhteen alku olisi ollut tosiasiallisesti täynnä romantiikkaa ja rakkautta.
 
Pidemmissä parisuhteissa alkuvaiheen hurmio, mielenkiinto ja sitoutuminen kumppaniin syvenevät vuosien mittaan. Toisesta pitäminen, toivo, vahvat tunnesiteet, ihailu ja sitoutumisen ja yhdessäolon tunteet vain lisääntyvät. He muistelevat kuin sotajuttuja heidän vaikeista menneistä tilanteista selviytymistä , joissa he selvisivät hyvin vaikeistakin ajoista. Eivätkä he ikinä menettäneet 5:1-suhdetta kielteisten ja myönteisten asioiden suhteen, oli heidän parisuhdetyylinsä sitten mikä tahansa : räiskyvä, vihamielinen tai välttelevä.
 
Parisuhde on vielä pelastavissa ylikeittämisvaiheessa, vaikka kumppaneiden jutut alkavat ennustaa sen loppua, mutta on tiedettävä mistä on kyse ja kyettävä tekemään se mitä pitää tehdä. Elämässä on usein monien asioiden itse tietämisen ja käytäntöön panemisen välillä suuri kuilu – parisuhdeongelmat eivät muodosta tässä suhteessa poikkeusta.
 
Miehet ja naiset tuovat intiimiin suhteeseen erilaisen menneisyyden ja tarpeet, minkä vuoksi parisuhteen on myös parisuhteen vaikeina aikoina on kyettävä kommunikoimaan rakkautta ja ymmärrystä toisilleen sekä yhdessä työskenneltävä parisuhteen parantamiseksi. Samoja virheitä voi toistaa vaikka kuinka monessa peräkkäisessä parisuhteessa, niin että pelkkä parin vaihtaminen kurjasta suhteesta uuteen suhteeseen ei tarkoita, että seuraava suhde olisi välttämättä parempi. Viimeistään kahden kuluttua uuden parisuhteen alusta voi olla samassa tilanteessa mihin edellisen suhteen lopetti.

Olen lisännyt julkaisut- kaavakkeet -osioon kyselyn siitä, kuinka vaikeana koet parisuhteesi ongelmat.
 
23.3.14 Lappeenrannassa