Toiminnot

Marraskuu

Marras tarkoittaa kuollutta. Etymologisesti marras on useissa kielissä tarkoittanut kuolemaan liittyviä asioita. Marras tarkoittaa kuolleitten henkiäkin.

Mielenterveyspotilaiden kohdalla on tavallista, kun illat pimenevät, niin mieleltään herkät saattavat mennä helpommin mielen sekaviin tiloihin.

Vuodenkierrossa luonto on kuolemassa. Luonto valmistautuu talveen. Suomalaiset vuodenajat ovat mieltä virkistäviä, tänä vuonna meillä on ollut loistava talvi, kevät ja kesä. Syksykin on vuodenaikansa mukainen.

Vuosisatoja tähän aikaan vuodesta, kun on tullut pimeää, niin ihmiset ovat hiljentäneet työtahtia, koska viljat oli puitu. Tuvassa on alettu tehty puhdetöitä. Työrytmi on hidastunut.

Marraskuu on nykyään työelämässä melkein kiihkein työkuukausi, johon sattuu kaikenlaista. Useat ovat nääntymässä tai ”kuolemassa” työtahtinsa alle. Vuosikellon mukaisesti on tietyissä töissä hektisiä hetkiä deadline-rajoineen muulloinkin.

Minulla on ollut tänä syksynä kova kiire uuden mielenterveysorganisaation kehittämisen kanssa. Itse odotan, että nykyinen kiirejakso helpottaa joulun tienoilla, kun uusi mielenterveysorganisaatio alkaa löytää rutiininsa. Nyt on päivittäin runsaasti uusia asioita, joita täytyy ratkaista pikaisesti. Muutoksessa kaikkea ei voi nähdä eikä tietää etukäteen.

Odotan, että suurimmat muutokseen liittyvät käytännön ongelmat alkavat helpottua joulun tienoilla. Muutokseen liittyvä vastustus työntekijöissä alkaa hellittää jo vähän, taitavat työntekijät keksivät luovia ratkaisuja arkipäivän ongelmatilanteisiin. Useat työntekijät alkavat nähdä muutoksen mielekkyyden mielenterveyspotilaiden hoidon kannalta.

Koko aikuispsykiatrisen avohoidon mielenterveystyömuutoksen tavoite on se, että mielenterveyspotilas pääsisi nopeammin hoitoon ja arvioon kuin aikaisemmin. Kun asiat pitkittyvät, niin ne hankaloituvat. Yleensä kannattaa ratkaista heti eteen tulevat ongelmat, sillä kun asia pitkittyy, niin se usein myös mutkistuu. Yritämme myös yhdessä miettiä psykiatrisen hoitamisen hoitoprosessina siten, että potilas voisi jouhevasti liikkua palvelujärjestelmässä. Aikaisemmin ongelmana on ollut erillisten hoito-organisaatioiden keskittyminen vain oman organisaation ja jopa oman tekemisen ja kehittämisen näkökulmaan, hoitamisen kokonaisprosessinäkökulma on unohtunut.

Muutoksessa jaksamisen kannalta on tärkeää pitää mielessä tavoite, jota kohti olemme menossa. Tavoite on se, joka antaa voimia jaksamiseen, silloin kun väsymys on pysäyttää. Jos tavoite on hyvin kirkkaana mielessä, niin ihminen yleensä tietää, miten sinne mennään. Tavoite on kirkastettava mieleensä. Miten minä voin olla avuksi tässä muutoksessa, jotta toiminnan tavoite toteutuisi.

Marras on pimeässä rämpimistä, jonka jälkeen alkaa joulun odotus. Joulu on valon ja ilon juhla. Kynttilöitä on hyvä sytytellä ja miettiä mukavia lähimmäisistä.

 3.11.2010 Lappeenrannassa