Toiminnot

Mielenterveyspotilaat yleisesti eivät ole väkivaltaisia, epäsosiaaliset ihmiset ovat

Kun lehdet olivat tarpeeksi kauan toistelleet sanoja, että väkivaltatekojen takana ovat mielenterveysongelmat ja syrjäytyminen. On yleisessä tiedossa, etteivät mielenterveyspotilaat ole väkivaltaisia.

Tein tietokonehaun tavallisimmissa tietokannoissa. Aloitin haun termillä “alienation and violence ” in title, eli löytyikö artikkelia, joka olisi suoraan yhdistänyt nuo kaksi asiaa, niin että olisi mainittu otsikossakin. Valitettavasti hakutulos oli kirjaston kokoelmien, kotimaisten artikkelien ja kansainvälisten artikkelien osalta oli tyhjä nolla.
 
Seuraavaksi poistin in title- osion pois, jolloin haku antoi jo 200 artikkelia. Väkivalta liittyi Algeriaan, Jerusalemiin, maahanmuuttajiin, seksuaaliseen poikkeavuuteen ja siitä johtuvaan kiusaamiseen koulussa, terrorismiin, filmeihin ja Franz Fanoniin.
 
Ryhdyin käymään 200 artikkelia läpi ja yksi NEJM:n artikkeli ” Social Withdrawal and Violence — Newtown, Connecticut” tammikuulta 2013 Connecticutin kouluampumisista tyhjensi pajatson. John Walkupin ja David Rubinin kirje NEJM:lle kuvasi hyvin tilannetta Jerry Cottonin kulmilla ja aika hyvin se tuntui sopivan meillekin. Media voisi siteerata kyseistä kirjettä.
 
Tosin tuo loistavasti kirjoitettu kirje huomattavalle lääketieteelliselle lehdelle ei ollut tieteellinen tutkimus myöskään.
 
Yksi huomio loistavasta tieteelliselle lehdelle lähetetystä kirjeestä: Kun mielenterveyspotilas sortuu väkivaltaisuuteen, niin hän tekee sen yleensä ihmisten välisen tilanteen välittömästi provosoimana, äkillisenä tunnereaktiona tuohon provokaatioon. Tunteeton väkivalta ja pitkällinen väkivallan suunnittelu liittyvät yleensä epäsosiaaliseen alakulttuuriin sitoutumiseen, minkä luomisessa internet ja some-maailma ovat keskeisiä nykyään. 

Suomalainen väitöskirja muutaman vuoden takaa teki havainnon, että epäsosiaalista käyttäytymistä voidaan ehkä, mahdollisesti, saada uusille raiteille jos lapsena ja nuorena saa sopivaa tukea. Aikuisena epäsosiaalisen persoonallisuuden ja psykopaatin hoitotulokset ovat melko vaatimattomat.

Suurin osa suomalaisesta väkivaltarikollisuudesta liittyy päihteisiin, joka ehkä parhaiten ratkeaa pitkäaikaisesti, kun kyseinen henkilö menee AA:han ja/tai NA:han ja pysyy siellä kahdentoista askeleen ohjelmaa tehden.
 
Lyhyesti, mielenterveyspotilaat yleisesti eivät ole väkivaltaisia, rikolliset ovat. On turha leimata mielenterveyspotilaita väkivaltaisiksi, kun kyse on epäsosiaalisten ihmisten rikolllisista tekemisistä. Ehkä tarvittaisiin enemmän keskustelua väkivallan todellisista taustoista.Ehkä ihan oikea tutkimus.

8.1.2017 Lappeenranta