Toiminnot

Mikä johtuu mistäkin? Aiheuttaako syrjäytyminen väkivaltaista käyttäytymistä? - Esimerkkinä Imatran kolmoissurmaaja

Mikä johtuu mistäkin?  Aiheuttaako syrjäytyminen väkivaltaista käyttäytymistä?
-       Esimerkkinä Imatran kolmoissurmaaja
 
Paikalliset lehdet kyselevät ihmisten mielipiteitä, mistä Imatran kolmoissurma johtuu. Tekijä itse ei ole puhunut mitään, mutta ei ole varmaa, että hänkään pystyy asiassa lopullista totuutta sanomaan. Kaikki on spekulaatiota, kukin voi pohtia, miten hyödyllistä se on. Siitä tulee helposti pelkkää turhaa juoruilua, jos ei ole muuta kuin spekulointia.
 
Kun lehdet olivat tarpeeksi kauan toistelleet sanoja, että teon takana on syrjäytyminen. Tein tietokonehaun tavallisimmissa tietokannoissa. Aloitin haun termillä “alienation and violence ” in title, eli löytyikö artikkelia, joka olisi suoraan yhdistänyt nuo kaksi asiaa, niin että olisi mainittu otsikossakin. Valitettavasti hakutulos oli kirjaston kokoelmien, kotimaisten artikkelien ja kansainvälisten artikkelien osalta oli tyhjä nolla.
 
Seuraavaksi poistin in title- osion pois, jolloin haku antoi jo 200 artikkelia. Väkivalta liittyi Algeriaan, Jerusalemiin, maahanmuuttajiin, seksuaaliseen poikkeavuuteen ja siitä johtuvaan kiusaamiseen koulussa, terrorismiin, filmeihin ja Franz Fanoniin.
 
Ryhdyin käymään 200 artikkelia läpi ja yksi NEJM:n artikkeli ” Social Withdrawal and Violence — Newtown, Connecticut” tammikuulta 2013 Connecticutin kouluampumisista tyhjensi pajatson. John Walkupin ja David Rubinin kirje kuvasi hyvin tilannetta Jerry Cottonin kulmilla ja aika hyvin se tuntui sopivan meillekin. Media voisi siteerata kyseistä kirjettä.
 
Tosin tuo loistavasti kirjoitettu kirje huomattavalle lääketieteelliselle lehdelle ei ollut tieteellinen tutkimus myöskään.
 
Yksi huomio loistavasta tieteelliselle lehdelle lähetetystä kirjeestä: Kun mielenterveyspotilas sortuu väkivaltaisuuteen, niin hän tekee sen yleensä ihmisten välisen tilanteen välittömästi provosoimana, äkillisenä tunnereaktiona tuohon provokaatioon. Tunteeton väkivalta ja pitkällinen suunnittelu liittyvät yleensä epäsosiaaliseen alakulttuuriin sitoutumiseen, minkä luomisessa internet ja some-maailma ovat keskeisiä nykyään. Tuo vaikeneminen mitä Imatran ampuja käyttää on psyko- ja sosiopaateille ominainen toimintatapa rikollismaailmassa. Kyseessä on hyvin suurella todennäköisyydellä rikollinen toiminta, eikä ampujalla ole mitään mielenterveysongelmaa sinänsä. Kyseessä on suurella todennäköisyydellä epäsosiaalisen henkilön rikollinen teko, jota ei pidä sotkea mielenterveysongelmaksi. Eittämättä ampujalle tehdään mielentilatutkimus, joka asian lopulta kyllä selvittää.

Suomalainen väitöskirja muutaman vuoden takaa teki havainnon, että epäsosiaalista käyttäytymistä voidaan ehkä saada uusille raiteille jos lapsena ja nuorena saa sopivaa tukea. Aikuisena epäsosiaalisen persoonallisuuden ja psykopaatin hoitotulokset ovat melko vaatimattomat.

Suurin osa suomalaisesta väkivaltarikollisuudesta liittyy päihteisiin, joka ehkä parhaiten ratkeaa pitkäaikaisesti, kun kyseinen henkilö menee AA:han ja/tai NA:han ja pysyy siellä kahdentoista askeleen ohjelmaa tehden.
 
Lyhyesti, mielenterveyspotilaat yleisesti eivät ole väkivaltaisia, rikolliset ovat. Kuten jo tapahtumailtapäivänä kollega oikeuspsykiatri hyvin televisiossa asiasta valisti.
 
12.12.16 Lappeenrannassa