Toiminnot

Parisuhteen uudelleen kirjoittamishistoria ennustaa parisuhteen tulevaisuutta

Gottman[i] kertoo, että monet hänen kolmenkymmenen vuoden aikana tekemänsä tutkimukset ovat ratkaista mysteeriä, miksi myönteisyys juhlii tietyissä parisuhteissa ja miksi toisissa ei.
 
Kun kaksi paria aloittaa suhteensa yhtä rakastuneena ja optimistisena, niin miksi he päätyvät niin erilaisiin lopputuloksiin? Yhdelle parille lupaukset osoittautuvat epätoivoksi, yksinäisyydeksi, epäluottamukseksi ja toivottomuudeksi. He tuntevat kumppanin hyökkäävän heidän kimppuunsa ja pitävät kumppania vihollisena. He jopa uudelleen muokkaavat entisen yhteisen historian tämän nykyisen ikävän todellisuuden mukaiseksi.
 
Toinen pari löytää mielenkiintonsa ja sitoumuksensa syvenevän vuosien kuluessa. Toisesta pitäminen, toivo, tunteet toista kohtaan, kumppanin ihailu ja sitoutuneisuuden sekä yhdessäolon tunteet vain vahvistuvat. Kun tämä pari katselee menneisyyttään, he juhlistavat sitä. Menneet taistelut he näkevät nyt voittoina.
 
Gottmanin mukaan pariskuntien ero ei johdu siitä, että kumppanit eivät alunperinkään sopineet toisilleen. Onnelliset pariskunnat osaavat purjehtia läpi vaikeiden aikojen. Tämän vuoksi parisuhteen lopun neljä ratsastajaa eivät ikinä saavu heidän suhteeseensa. He eivät kritisoi kumppania koko ajan, he eivät halveksi kumppania, he eivät ole koko ajan puolustuskannalla ja he eivät harrasta mykkäkoulua parisuhteessaan. He kykenevät menemään ohi parisuhteen vaikeiden aikojen. He eivät koskaan siksi hukkaa 5- 1 –suhdetta ( yhtä kielteistä kommenttia kohtaan tarvitaan viisi myönteistä kommenttia) parisuhteessaan, olivatpa he kovia riitelemään, vihamielisiä toisilleen tai välttelivät kaikenlaista riitelemistä.
 
Eli parisuhteessa jossa on runsaasti epätoivoa, on myös mahdollisuuksia. Kun kumppanit ovat kasvaneet erilleen, ne voivat alkaa palauttaa hyvyyttä suhteeseensa. Sitä hyvää, mikä on loukkaantumisen, ymmärtämättömyyden ja yksinäisyyden alla.
 
Miehet ja naiset tuovat erilaisen elämäntarinan ja tarpeet intiimiin parisuhteeseen. Rakkauden ja ymmärryksen kommunikointi vaikeinakin aikoina pitää liitoksissaan natisevan parisuhteen hengissä.
 
Olen laittanut Parisuhteen uudelleenkirjoittamistestin Julkaisut-kaavakkeet –osioon.
 
5.4.14 Lappeenrannassa
 
 


[i] John Gottman with Nan Silver, Why marriages succeed or Fail… And How You Can Make Yours Last, 1994, New York: A Fireside Book