Toiminnot

Rakennusjätteet on vietävä kaatopaikalle - sakon ja rangaistuksen uhalla

Rakennus- ja muiden jätteiden luontoon heittäviä olisi rangaistava nykyistä kovemmin
-        100 euroa sakkoa ja 1 viikko yhdyskuntapalvelua kaatopaikalla
 
Eilen naapurini kanssa veimme kesän aikana kertyneet rakennusjätteet kaatopaikalle. Ensin piti netistä varmistaa, milloin kaatopaikka on auki. Naapurin kanssa puhuimme asiasta viikolla, naapurin soitettua perjantai-iltana sovimme, että viemme rakennusjätteet heti. Oli varhainen perjantai-ilta ennen Suomen nöyryyttävää tappiota jalkapallossa Moldovalle.

Taloiltamme tulee ajomatkaa kaatopaikalle noin 20 minuuttia suuntaansa. Peräkärri ja auton takaosa olivat täpösen täynnä rakennusjätteitä naapurin maalattua kattonsa tänä kesänä. Kaatopaikalla ei ollut jonoa, palvelu kaatopaikalla oli sekä painonmittaustiskillä että jätteiden lajittelussa erittäin ystävällistä. Parempaa kuin monessa muussa yhteiskunnan tarjoamassa palvelussa.

Koko sen jätemäärän jättäminen ystävällisen palvelun kera, josta vielä jäi eritäin hyvä mieli, maksoi 9 euroa. Oikeastaan 9 euroa on hävyttömän vähän saadun palvelun suhteen.

Seuraavan kerran kun näen jonkun jättävän Lappeenrannan seudulla rakennus- tai muita jätteitä luontoon, niin toivoisin, että häntä rangaistaan tahallisesta vastuuttomuudesta, koska niin helpoksi on jätteiden vienti tehty omakotitalossa asuville, joilla on auto ja peräkärri.

Varattomille ja autottomille voisi tietenkin olla asuinpaikkansa läheisyydessä jätelava tiettyinä päivinä kuukaudessa, jonne he voisivat rakennusjätteensä jättää.

Kierrätyskeskus on pyynnöstä hakenut kunnossa olevat tai vähällä kunnostuksella kuntoon tulevat huonekalut kotipihasta.

Itärajan takaa tulevia on jäteasiassa opastettukin jo rajalla, koska heille on omassa maassaan opetettu hieman erilainen käsitys luonnosta kuin meille eteläkarjalaisille.

Jos jättää kaatopaikkajätettä luontoon, niin hänelle voisi tuomita mielestäni aivan oikeutetusti 100 euron sakon ja viikon verran yhdyskuntapalvelua kaatopaikalla.

4.9.2010 Lappeenrannassa