Toiminnot

Tupakointi aiheuttaa suoraan tappavan aivoverenvuodon

Tupakointi aiheuttaa suoraan tappavan aivoverenvuodon – suomalaistutkimus todisti asian ensimmäisenä maailmassa

Klaus Nurmen juttu Helsingin Uutisissa 17.9.2020

Helsingin yliopistossa tehty ja juuri julkaistu tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa maailmassa, että tupakointi aiheuttaa tappavan aivoverenvuodon.
Kaksostutkimuksen mukaan tupakointi aiheuttaa todennäköisesti merkittävän osan kaikkein tappavimmista aivoverenkiertohäiriöstä eli lukinkalvonalaisesta aivoverenvuodosta.
Tutkimuksessa havaittiin tupakoinnin selittävän, miksi ainoastaan toinen kaksosista sairastuu kuolettavaan aivoverenvuotoon. Löydös osoittaa ensimmäistä kertaa todellisen syy-seuraussuhteen tupakoinnin ja lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon välillä.


Lukinkalvonalainen aivoverenvuoto (SAV) on hoitojen kehityksestä huolimatta edelleen tappavin aivoverenkiertohäiriö, jonka saaneista potilaista jopa puolet kuolee ensimmäisten kuukausien aikana.
KORKEAN kuolleisuuden takia ennaltaehkäistäviä syitä, jotka johtavat tähän hengenvaaralliseen tautiin, on etsitty kuumeisesti viimeisten vuosikymmenten ajan ympäri maailmaa, Helsingin yliopisto toteaa tiedotteessa.
Monissa aiemmissa tutkimuksissa tupakointi on liitetty kohonneeseen SAV-riskiin, mutta sitä ei ole kyetty osoittamaan, että tupakointi suoraan aiheuttaisi kyseisiä aivoverenvuotoja.
Julkaisun päätutkijan Ilari Rautalinin mukaan löydös on historiallinen ja erittäin merkittävä.
– Tutkimustuloksemme vahvistavat ensimmäistä kertaa aikaisemmat epäilyt todellisesta syy-seuraussuhteesta tupakoinnin ja tappavan aivoverenvuodon välillä, kertoo lääketieteen kandidaatti sekä tohtoriopiskelija Rautalin Helsingin yliopistosta.


Löydösten perusteella on todennäköistä, että tupakointi aiheuttaa merkittävän osan sekä miesten että naisten lukinkalvonalaisista aivoverenvuodoista. Tämä puolestaan korostaa voimakkaasti jo aikaisemmin tiedettyjä tupakoinnin haitallisia vaikutuksia monien muiden tautien osalta.


Tutkimukseen osallistuivat myös Helsingin yliopistollisen sairaalan neurokirurgi Miikka Korja sekä Helsingin yliopiston geneettisen epidemiologian professori Jaakko Kaprio.
TUTKIMUS on vastikään julkaistu yhdessä maailman arvostetuimmassa aivoverenkiertosairauksia käsittelevässä Stroke-tiedelehdessä.
Seurantatutkimus sisälsi tarkat elintapatiedot jopa yli 13 000 kaksosparista.
Tutkimuksen mukaan juuri kaksosten eroavaisuus tupakoinnin suhteen näyttäisi selittävän, miksi ainoastaan toinen eli tupakoiva kaksonen sairastui tappavaan aivoverenvuotoon, kun taas hänen tupakoimaton kaksosveljensä tai -sisarensa ei sairastunut.

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/3109322