Toiminnot

Yhdysvaltain presidentinvaalit

Yhdysvaltain presidentinvaalit
 
Koetin katsoa aluksi Yleisradion presidentin vaaleja, mutta en jaksanut kymmentä minuuttia kauempaa. Vaihdoin CNN:lle ja nautin kuin urheilukilpailun seuraamisesta.
 
CNN näytti numeroita kartalla ja miten muutokset vaikuttaisivat, ei yhtään poliitikkoa eikä
muutakaan selittäjää.
 
Kaikki edellisten vaalien numerot Suomessakin ovat kaikkien puolueiden tiedossa, olisi kiva seurata suomalaisia vaaleja kartan prosenttien edistymisenä, eikä odotella, mitä poliitikot selittelevät.
 
Jokaisessa kunnallisvaaleissa puolueet ovat laskeneet, mistä ovat kunnan alueella äänensä saaneet. Vanhat poliitikot laskevat matemaattisesti kannattaako osallistua edes vaaleihin. Puolueet koettavat saada ehdokaslistan täyteen ja miettivät minkä ammatin ja mistäpäin kuntaa ihmisiä pitäisi olla, jotta saisi ääniä omalle puolueelle. Uusia ehdokkaita pyydetään vain hankkimaan ääniä, jotta vanhat voivat hallita eteenpäinkin. Uudet ehdokkaat kannattaisi vihkiä vaalimatemaatikkaan samalla kun heitä pyydetään osallistumaan ehdokkaaksi.
 
Nyt Amerikan vaaleissa toistuu sama kuin Iso-Britannian erossa EU:sta – kansalaiset ovat kyllästyneet hallituksen ylimielisyyteen. Lupauksia ei voi antaa, jos ei aio pitää niitä.
 
Jos Yle näyttäisi kunnallisvaaleissa samanlaista karttaa kuin CNN, jossa alueittain (sen minkä julkaiseminen sallii),
niin olisi mukavampi seurata sitä kuin mitä poliitikot selittävät. ” Vielä ei ole kaikkia ääniä laskettu…” ja muuta samanlaisia mitäänsanomattomuuksia.
 
Kumpikin ehdokas USAn vaaleissa oli huono, kysymys oli protestista, joka ei välttämättä toteudu myöhemmin käytännössä, kuten tiedämme omista vaaleistamme ja maamme itäpuoleltakin, kuinka ne jotka ovat aikaisemmin johtaneet toisessa puolueessa, tekevät sitä uudessakin toimintaympäristössä. Laatikkoleikit jatkuvat…

Selittelyt alkoivat, kun tulokset olivat selvillä ja vasta sitten. Sitten ne olivat kiinnostaviakin.

Voittaja Trump puhui nätisti ja lupasi isoja - nähtäväksi jää.

Koko väittelyn ajan Trumpia syytettiin huonosta käytöksestä, mutta entäs kun tosi paikka tuli, niin Hillary ei edes ilmaantunut kiittämään kannattajiaan, jotka olivat pari vuotta yötä päivää tehneet töitä hänen hyväkseen... Mitä tuohon Clintonin käyttäytymiseen sanoisi? Huono häviäjä?

Saattoi olla, että Clinton ja monet muut luottivat mielipidekyselyihin liikaa. Nyt ovat mielipidekyselyt pettäneet pahasti sekä Brexitissä että Amerikan presidentinvaaleissa. Olisi mukava kuulla tästä tiukkaa analysointia, miksi näin on päässyt jo kaksissa isoissa vaaleissa tapahtumaan.
 
9.11.16 Lappeenrannassa